U21 verliest nipt van Heroes Den Bosch

Afgelopen zondag 15 september mochten de mannen van UBALL U21 aantreden voor de eerste competitiewedstrijd tegen Heroes uit Den Bosch. Deze wedstrijd werd gespeeld in Sportcentrum Oudenrijn en zou een veelbelovende eerste krachtmeting worden voor onze Red Devils. Het eerste kwart kwam UBALL goed uit de startblokken, met een strakke man-to-man defense die leidde tot veel balverlies bij de tegenpartij. Door het snelle delen van de bal werden de heren uit Den Bosch op een 15-0 achterstand getrakteerd waarna er aan hun zijde iets moest gebeuren. Het antwoord kwam uit de hoek van jeugd-international Ids Rebergen die met zijn 7 van de eerste 10 punten de Heroes op sleeptouw nam. Nu de Bosschenaren enigszins van de schrik bekomen waren ging het de laatste 5 minuten van het kwart redelijk gelijk op.

We gaan het tweede kwart in bij een stand van 27-20 in het voordeel van UBALL. Direct na het fluitsignaal gingen de Bosschenaren aan het werk in de vorm van een paar snelle schoten die het verschil verkleinden tot drie punten. Dit zou de toon zijn van dit kwart, een spannende afwisseling van flitsende scores en minder slimme persoonlijke fouten waar de mannen van UBALL meer gebruik van hadden kunnen maken door de vrije worpen nauwkeuriger af te werken. De eerste vijf minuten schoten de mannen slechts 3 op 8 van de vrije worp lijn wat natuurlijk beter kan! Na een driepunter van UBALL zo’n anderhalve minuut voor de rust is er verder niet meer gescoord wat een ruststand betekende van 45-35 in het voordeel van UBALL.

Het derde kwart is een onrustig kwart voor de mannen uit Utrecht. Waar zij de gehele eerste helft de tegenstander hard lieten werken om tot scores te komen wordt er dit kwart met groter gemak naar de basket gedrived en komen de Heroes tot snelle scores waardoor het momentum van de wedstrijd in hun richting verschuift. Hiernaast werden er dit kwart wat opmerkelijke beslissingen genomen door de arbitrage zoals een loose ball situatie die als “scrimmage” (bekend uit de rugbysport) werd beoordeeld tot verbazing van beide partijen. De laatste minuten van dit kwart werden er over en weer scores uitgewisseld die het verschil lieten fluctueren binnen een marge van vijf punten. Dit was ook het verschil in Utrechts voordeel waarmee we het vierde kwart in gingen.

UBALL U21 - Heroes U21

Het vierde kwart begon UBALL met twee persoonlijke fouten. Dit was voor UBALL gedurende de gehele wedstrijd al een probleem mede door de schaarsheid van het personeel. Door de blessures van jongens als Isna Nunes, Jelt Manning, Lukas Wouters en Jarick van der Heijden moesten we talenten uit de U18 vragen om de troepen te versterken. Leon Laman en de tweelingbroeders Kunkeler zouden meedoen. De eerstgenoemde kon echter jammer genoeg niet meedoen vanwege een dikke enkel, opgelopen gedurende de eigen wedstrijd. Van de broers Kunkeler kwam alleen Joris in actie die een bijdrage leverde met enkele rebounds en een vrije worp in acht minuten speeltijd. De voorsprong opgedaan in het derde kwart verdween in de eerste minuten van het vierde kwart als sneeuw voor de zon wat ervoor zorgde dat het een ware thriller leek te gaan worden. De Bosschenaren namen na drie minuten gespeeld te hebben voor het eerst deze wedstrijd de leiding bij een stand van 62-63. De wedstrijd werd nu officieel een puntje puntje game. Met nog vijf minuten te spelen stonden de Heroes met zeven punten voor, de grootste voorsprong die ze de hele wedstrijd gekend hebben. Ook nu bleven de persoonlijke fouten UBALL in de moeilijkheden brengen. Met een fout op een driepunter kreeg Den Bosch de kans verder uit te lopen. Tevens moesten deze laatste minuten twee UBALL spelers het veld met vijf fouten verlaten, en daarnaast stonden er nog twee spelers met vier fouten binnen de lijnen. Met nog anderhalve minuut reguliere speeltijd stonden onze mannen 66-73 waarop de coaching staff besefte dat er iets moest gebeuren. Er werd een time-out aangevraagd waarin werd besloten over te gaan op de man to man full court defense om zo nog een laatste poging te doen dichterbij te komen. Tot verdriet van sommige spelers werd er niet gekozen voor een zone full court defense waar vele UBALL teams in het verleden successen behaald hebben. Desondanks kwam UBALL na een snelle driepunter op 4 punten achterstand te staan. Helaas konden de mannen toen niets anders dan fouten maken om de klok te stoppen.De vrije worpen die hieruit voortkwamen werden door de Bosschenaren koelbloedig benut wat ervoor zorgde dat UBALL niet tijdig kon aansluiten en daarmee de eerste competitiewedstrijd na een waardige strijd met slechts drie punten verloor van gelijkwaardige tegenstander Den Bosch.

Deze wedstrijd bevatte veel goede elementen maar ook ruimte voor verbetering, het energieniveau en plezier waar de heren mee speelden belooft in ieder geval veel goeds voor de toekomst dus wees vooral alert op ons speelschema! Iedereen met liefde voor basketbal is van harte welkom om bij de thuiswedstrijden van onze U21 de overwinning binnen te komen juichen in Sportcentrum Oudenrijn! Voor volgende week zondag 22 september wacht UBALL een uitduel tegen DBV Rowic in Dordrecht om 16:30. Dit belooft ook weer een spannend basketbalfeest te worden dus
Utrechters: “Horns Up!