MOM

Bij UBALL draait het altijd om de spelers. Klein beetje om de coaches. Maar zelden om de onzichtbare en onmisbare krachten achter de schermen. Zoals onze Manager Teamzaken.

Ik ken een coach die aan het begin van het seizoen altijd op bezoek gaat bij spelers en hun ouders. Zijn stelling: om een kind optimaal te begrijpen en te helpen, moet je weten hoe de thuissituatie is. Het gaat mij te ver maar ik doe wel iets anders: ik stap soms bij ouders in de auto naar een uitwedstrijd. En ook dat is best leerzaam.

Manager Rijzaken

Omdat ze vlak bij mij wonen rijd ik vaak mee met de Manager Teamzaken en de Manager Videozaken. Dat gaat als volgt: de Manager Videozaken rijdt en ik zit naast hem. Voor we de straat uit zijn, zitten we tot over onze oren in een belangrijk gesprek. Ondertussen schuift de Manager Teamzaken vanaf de achterbank steeds verder naar voren. Niet omdat ze ons gesprek nou zo boeiend vindt, maar omdat ze weet dat manlief in de vuur van de conversatie zomaar een afslag kan missen. Ik vind dat veelzeggend. Want de echte Manager Teamzaken is natuurlijk ook gewoon Manager Rijzaken en dus 24/7 alert!

Manager Tafelzaken

Bij thuiswedstrijd is het bewaken van de route niet van toepassing. Maar als je denk dat ze nu gaat zitten koffieleuten heb je het mis. Haar focus verschuift razendsnel naar administratie- en tafelzaken. Dat begint precies drie uur voor de wedstrijd met een whatsapp waarin ze vraagt om de namen van de  starters. En als ik een uur voor de wedstrijd de zaal binnenkom, is ze druk met het aansluiten van de elektronica, het regelen van consumptiebonnen voor de scheidsrechters en de taakverdeling van de tafelende ouders. Check.

Manager Fruitzaken

Je zou zeggen dat de Manager Teamzaken in Lund eindelijk een welverdiende time out zou nemen. Het team verplaatste zich immers met de stadsbus en de administratie was in betrouwbare Zweedse handen. Weer mis. Deze keer veranderde ze in de Manager Fruitzaken: elke dag stapte ze de speelzaal binnen met een flinke partij bananen, mandarijnen en andere voedzame fruithapjes.

Manager Luisterzaken

Met technische zaken bemoeit de Manager Teamzaken zich nooit. Toch is het fijn om af en toe even tegen iemand aan te kletsen die goed kan luisteren, niet oordeelt en weet van de hoed en de rand.  Daarom stel ik voor dat we tijdens het aanstaande UBALL Gala niet alleen een MVP, een BDP en een MIP kiezen, maar ook een MOM (‘Meest Onmisbare Manager’). Ik nomineer bij deze vast mijn eigen onmisbare manager Mirian!

Jeroen Talens (coach U12)