Tom

Geheim wapen: meten = weten!

Bij UBALL draait het altijd om de spelers. Klein beetje om de coaches. Maar zelden om de onzichtbare en onmisbare krachten achter de schermen. Zoals onze Manager Datazaken.

Heb je toevallig Moneyball gezien? Deze sportfilm lijkt te gaan over de coach van een baseballclub, die zijn team met behulp van een eigenzinnige tactiek ombouwt tot een bijna onverslaanbaar collectief. Lijkt. Want de echte held van dit verhaal is natuurlijk zijn side-kick: de cijfer-nerd die alle relevante data verzamelt en ordent. Samen gaan ze lijnrecht in tegen de gut-feeling-logica (“er zit een goede kop op!”) van de rest van de coaching staff en behalen ze resultaten die niemand voor mogelijk hield. Meten = weten.

Zo zal het ook gaan bij de film die over pak-‘m-beet 20 jaar zal worden gemaakt over het huidige UBALL U12-team. De coach (gespeeld door een acteur met Brad Pitt-uitstraling kan ik me voorstellen) zal natuurlijk een centrale rol krijgen. Maar de oplettende kijker weet wel beter….

De echte held zal ook hier de data-driven-dude zijn. De man die ogenschijnlijk emotieloos aan het einde van de spelersbank zit, zwijgend en volkomen vergroeid met zijn device. Die zich van de eerste tot de laatste minuut puur laat leiden door keiharde feiten. Maar óók de man die een veel grotere invloed op het succes heeft dan je zou zeggen.

Ik voorspel dan ook dat de discussie in 2039 niet zal gaan over het aantal Oscars dat deze film weleens zou kunnen winnen. En het zal evenmin gaan over de voorspelde bezoekersaantallen. Nee, het publiek zal zich maar met een vraag bezighouden: wie moet Tom Kooy spelen?

Met een beetje goede wil kun je nu al een short list maken. Grootste kanshebber is John Christopher Depp, de 17-jarige zoon van Johnny Depp en Vanessa Paradise. Ik voorspel dat junior zijn acterende vader en zus achterna gaat, met als hoogtepunt de rol van stats-man in de film UBALL: The Untold Story.

Een gevaarlijke outsider voor de rol van Tom is de 21-jarige Zweed Conrad Annerud. “Conrad wie?” hoor ik je zeggen. Jazeker, deze stoere Viking is de (nu nog niet maar over 20 jaar wél erkende) zoon van Leonardo di Caprio. Geknipt voor de rol, want tegen die tijd is Young Leo 41 jaar. Een ideale leeftijd om Tom te spelen, lijkt me.

In 2039.

Jazeker, we moeten nog even geduld hebben voor deze film in de bioscopen verschijnt. Maar hé, elk nadeel heeft z’n voordeel: wij kunnen in het hier en nu gewoon profiteren van het originele exemplaar. En het hele seizoen vertrouwen op zijn verhelderende data en algoritmische wijsheid. Daarom voor deze ene keer en speciaal voor Tom, een aangepaste huddle: Team Tom’s Work makes the Dream Work!

 

Jeroen Talens (coach U12)